Securitatea este un factor crucial în alegerea unei case de pariuri. În cazul în care operatorul nu folosește sisteme de securitate bune, există riscul ca baza de date să fie atacată iar datele tale personale și bancare să fie furate.
În acest articol îți prezentăm toate informațiile pe care trebuie să le știi despre securitatea platformei Fortuna.
Metodele de securitate adoptate de Fortuna
Fortuna folosește mai multe metode de securitate pentru a se asigura că datele tuturor clienților sunt sigure. Mai jos ți-am pregătit o listă a tuturor metodelor folosite de operator pentru a-ți păstra banii în siguranță.
Criptarea datelor
Criptarea datelor este o metodă de protejare a datelor prin transformarea lor într-un cod care poate fi citit doar de către un sistem care are, la rândul său, cheia care decriptează informațiile. Practic, datele sunt criptate pe dispozitivul utilizatorului, fie că vorbim despre un calculator sau telefon mobil, iar apoi sunt trimise către serverele Fortuna unde sunt decriptate.
Pentru a face acest lucru, Fortuna folosește protocoale SSL/TSL, care asigură o comunicare sigură între tine și serverele lor. Sigurul mod în care datele tale pot fi furate este dacă altcineva în afară de Fortuna are acea cheie de decriptare. Iar până în prezent nu au existat astfel de cazuri.
Autentificarea în doi pași
În timp ce criptarea SSL/TSL asigură transmiterea datelor în siguranță pe internet, autentificarea în doi pași ajută utilizatorii să își protejeze datele de autentificare în contul Fortuna.
Așa cum sugerează și numele, autentificarea în doi pași implică utilizarea a 2 parole pentru autentificare. Prima este parola pe care o setezi în momentul în care îți creezi contul. Cea de-a doua este un cod pe care îl primești fie pe SMS fie pe mail care are o valabilitate de doar câteva minute.
Politica de confidențialitate
Politica de confidențialitate este o declarație făcută de un operator, în cazul acesta Fortuna, despre modul în care stochează și utilizează datele personale ale utilizatorilor în conformitate cu Legea protecției datelor cu caracter personal (GDPR) ce a intrat în vigoare pe 31 iulie 2018.
Mai mult decât atât, politica de confidențialitate prevede și durata pentru care sunt stocate datele dar și cu cine sunt partajate.
Pentru a afla mai multe despre modul în care sunt stocate și utilizate datele tale, poți vizita secțiunea „Confidențialitate și securitate” de pe site-ul Fortuna.
Responsabilitatea utilizatorilor în securitatea contului
La fel cum Fortuna face tot ce îi stă în putință pentru a proteja datele utilizatorilor, la fel este și responsabilitatea clienților de a se asigura că folosesc parole puternice și că nu împărtășesc datele de logare cu altcineva, fie că este voit sau nu. Iată câteva elemente importante care te vor ajuta să îți protejezi contul Fortuna.
Crearea unei parole puternice
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face este să îți alegi o parolă care nu poate fi spartă, sau ghicită de nimeni.
Iată câteva sfaturi care să te ajute să îți creezi o parolă puternică:
- Folosește o parolă alcătuită din minim 12 caractere – cu cât este mai lungă, cu atât e mai greu de ghicit
- Utilizează o combinație de litere mici, mari, numere și simboluri
- Nu folosi numele unor persoane, firme, produse, sau alte fraze comune.
- Nu stoca parolele în browser deoarece acestea nu criptează datele
- Folosește un manager de parole – în loc să le stochezi în browser mai bine utilizezi un manager de parole care menține datele criptate
- Evită să folosești aceeași parolă la prea multe conturi – în cazul în care un cont îți este spart toate sunt în pericol.
- Schimbă parolele cu regularitate
Știm că o astfel de parolă poate fi dificil de memorat, dar știai că aproximativ 30% dintre conturile online sunt sparte (accesate ilegal) tocmai pentru că cel care le-a creat a folosit o parolă slabă?
Cifra nu ar trebui să mire pe nimeni având în vedere că, în 2022, cea mai utilizată parolă la nivel mondial a fost „parolă”, urmată îndeaproape de „123456” și „123456789”.
Astfel, dacă nu vrei să rămâi fără banii din contul Fortuna, alege o parolă puternică. Nu uita sa folosesti doar metode de plata sigure.
Evitarea phishing-ului sau atacurilor de tip scam
Phishing-ul este un atac informatic lansat de cineva cu scopul de a te face să îți dezvălui datele personale sau să îți fure bani. La ora actuală, în România a crescut numărul de astfel de atacuri iar marea problemă este că e foarte ușor să pici într-o astfel de capcană.
Majoritatea atacurilor de phishing se desfășoară în felul următor:
- Primești un email sau un SMS care pare trimis de către o platformă unde ai un cont.
- Ți se cere să folosești linkul primit în mail sau SMS pentru a te loga în contul de pe platforma respectivă
- În momentul în care apeși pe link ești transferat pe o pagină aproape identică cu cea a platformei
- Introduci datele de logare, care ajung imediat la „atacatori”
- „Atacatorii” folosesc imediat datele pentru a se loga în contul tău real și a-ți fura banii.
Mai jos îți prezentăm câteva sfaturi care să te ajută să te protejezi de astfel de tentative:
- Ai grijă cui îi oferi datele tale personale, inclusiv adresa de email
- Nu accesa linkuri primite pe mail sau SMS sau chiar pe social media
- Dacă ai îndoieli față de expeditor, raportează email-ul
- In cazul în care trebuie să accesezi un site, precum cel Fortuna, scrie direct adresa în browser sau caută-l pe motoarele de căutare. Google nu va afișa niciodată site-uri care clonează alte site-uri
În cazul în care ești victima unui atac de tip phishing, intră imediat în contul adevărat și schimbă-ți parola. Dacă acest lucru este imposibil, contactează telefonic serviciul de relații cu clienții al acelei platforme.
Contactul cu Fortuna în probleme de securitate
În cazul în care datele de logare la contul Fortuna au ajuns pe mână cui nu trebuie, contactează imediat serviciul de relații cu clienții.
Metodele de contact disponibile sunt:
- Prin telefon, la 031 9223, zilnic între orele 10 și 22
- Prin live chat direct pe site sau aplicația Fortuna
- Prin completarea formularului de contact